Barrancs
És un barranc pel que cal tenir una certa experiència en l’ús de les cordes.
El Riu Xallas es troba a la província de La Corunya, i és l’unica cascada que desemboca directament a l’Atlàntic al costat del poble d’O Ézaro. Nosaltres vam fer un recorregut paral·lel a aquesta cascada amb diversos ràpels.
Al nord-oest de la província d’Osca es troba un bonic barranc, curt però molt intens, que passa per l’interior d’una profunda gorja. Una activitat adrenalítica en un paratge espectacular.
El barranquisme és una de les activitats estrella a Galícia, amb multitud de possibilitats. El de Santa Baia està situat a la Serra d’Outes, a la província d’A Corunya, i és ideal per a famílies i iniciació, tot i que té salts per no avorrir a ningú.
Un dels barrancs més tècnics de Galícia, situat a la província d’Ourense, amb diversos ràpels que fan imprescindible un bon ús de les cordes. Algunes de les cascades acaben en marmites trampa, el que afegeix perillositat al recorregut.
Un barranc ideal per als més petits, i també com a iniciació, és el de Saturio, a tocar la població guipuscoana d’Elgoibar, i que vam realitzar a mitjans de juny de 2020.
Molt a prop de Malinalco es troba un curiós barranc molt aquàtic i conegut popularment com a Iguana, perquè algun cop s’han trobat aquests rèptils al seu interior. Dos tobogans molt potents, i diversitat de salts són els seus punts forts.
Barrancs
Si us agrada practicar espeleologia, alpinisme i natació de ben segur que també sou amants del barranquisme o descens de barrancs, ja que en el fons és una barreja d’aquestes disciplines per aconseguir progressar pel llit d’un barranc.
Cal caminar per trams secs plens de pedres com també davallar vertiginoses cascades utilitzant la corda per rapelar. Sovint és necessari saltar a tolls profunds on a més a més haurem de nadar per continuar el recorregut. Més d’una vegada ens caldrà des grimpar entre rocs o per passos estrets, sovint acompanyats d’aigua.
A vegades fins i tot passar per cavitats o zones tan estretes que s’han convertit en coves per on l’aigua davalla, com és el cas del barranc de l’infern, a la comarca del Pallars. Això significa que en alguns casos, molt contats, caldrà portar un frontal.
Catalunya, País Basc i Aragó
Al Pirineu i Pre Pirineu es concentra una gran quantitat de barrancs. Per exemple la Sierra de Guara es considerat un santuari ja que entre altres coses va ser un dels primers llocs on es va portar a terme aquesta activitat.
Des de Catalunya al País Basc passant per Aragó, trobem barrancs en roca conglomerada, calcaria, pissarra o granit, cadascuna amb les seves peculiars cascades, tolls i tobogans.
Barrancs al Nord de la Península
Barrancs al nord de la Península: L’alta pluviometria del nord de la península fa que hi hagi molts barrancs, sobretot a Picos de Europa i zones properes on predominen les roques calcàries molt modelables per l’aigua.
Per això tant a Astúries com a Cantàbria trobareu llargs itineraris mentre que al País Basc (https://www.leaktibai.eus) i Galícia són més curts però alguns molt interessants. Menció especial mereixen els barrancs de Galícia on predomina la roca granítica.
Això fa que hi hagi barrancs espectaculars per la seva vellesa i per la transparència de les seves aigües com podreu comprovar amb Vilanova Aventura (www.vianovaaventura.com).
A més a més com que plou molt sovint gairebé a qualsevol racó de la seva geografia poden trobar-hi barrancs, alguns força sorprenents.
Barrancs Exòtics
Curiosament podem trobar barrancs en llocs on hi sol ploure poc, per exemple a la província d’Alacant.
En aquest cas es tracta de barrancs secs, ja que pràcticament només circula aigua quan plou, però l’erosió ha deixat itineraris tan preciosos com el barranc de l’infern.
També podem gaudir de bonics descensos a barrancs de l’illa de Mallorca o fins i tot a les Canàries.
Barrancs
Sempre podem escollir la dificultat que s’ajusti a les nostres característiques. Així hi ha recorreguts llargs i molt exigents tan física com tècnicament, però també recorreguts tan suaus que els podrem realitzar en família, és a dir barrancs per a nens.
El perill més gran és l’avinguda d’una riuada, sobretot a causa d’una tempesta inesperada a la capçalera del barranc. En aquest cas el millor és no posar-s’hi o sortir ràpidament.
Casc, neoprè, arnès, rapelador, corda i un bon calçat són els elements indispensables que cal portar en la majoria de barrancs.
Descobreix bonics racons de la nostra Geografia!
Gaudeix Descobrint nous indrets, nous paisatges i activitats a l'aire lliure amb 1 sol clic.
Fes-te Aventuristic!
Cada setmana Reportatges Nous. Descobreix-los!
Només cal que escriguis el teu mail i et mantindrem informat.